Sambal hijau
Bahan-bahannya ;
1kg cili padi
1kg bawang besar
Garam, gula,
serbuk perasa dan minyak untuk menumis.
Cara-cara
membuatnya..
Blend cili padi
dan bawang. Masukkan minyak dalam kuali, masukkan bawang besar blend dan cili
padi. Masukkan garam, gula dan serbuk perisa ( aku guna serbuk hilal dan aji
nomoto). Perlahankan api dan masak hingga air kering dan sambal benar-benar
garing.
Nota ; Memang
berapi sambal ni tapi tahan lama. Boleh disimpan dan digunakan bila perlu saja.
Boleh untuk mengoreng nasi, goreng mee, spaghetti, kuew teow dan juga untuk
membuat sambal telur goreng, ayam atau daging. Hanya guna sesudu atau dua sudu
besar saja setiap kali nak masak.
Sambal Bilis
garing bersama kentang dan kacang.
Bahan-bahannya :
1kg ikan bilis
gred A
Kacang tanah rm1
Kentang 6/7 biji
Sambal hijau
segera ( yang siap masak seperti resepi
di atas )
Cara-caranya ;
Ikan bilis
dibuang tulang dan semua yang tak berkenaan. Kentang diparut halus memanjang.
Kemudian goreng hingga garing ikan bilis, kentang parut dan kacang tanah.
Hendaklah digoreng satu persatu, tos dan ketepikan. Terus masukkan dua sudu
besar sambal hijau dalam kuali yang
masih berbaki minyak gorengan tadi. Perlahankan api, masukkanlah ikan bilis, kacang
tanah dan kentang yang telah digoreng tadi. Kacau hingga garing dan kering
kuahnya. Siap sudah sambal bilis super spicy kebabom..haha.
Acar buah-buahan
Bahan-bahannya ;
Cili kering rm3
Cili padi
segenggam (20-15 ) atau ikut suka sendiri
Buah-buahan
kering atau jeruk. Bahan-bahan ni ikut bajet sendiri ya. Akak cuma guna kurma,
jeruk betik, jeruk mempelam (mangga ), jeruk prune, asam boi.
1kg bawang besar
3 labu bawang
putih
Halia 1
ketul
Cuka ½
cawan
Nota ;
kalau ada jem strawberry masukkan 3 sudu besar. Akak tanya merata kedai di
kawasan akak ni, masing-masing tak jual jem strawberry. Frust tertonggeng..hihi
Bahan-bahan
untuk menumis
5 ulas
bawang merah
5 ulas
bawang putih
3 inci
halia
Cara-cara
membuatnya;
Cili kering
dipotong kecil dan digoreng garing. Toskan dan blend. Kemudian blend bawang
besar, bawang putih dan halia. Mulalah menumis bawang merah, bawang putih dan
halia. Akak masukkan sekali cili padi ketika menumis jadi acar akak memang rasa
manis, masam dan super spicy. Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar. Cili
kering yang telah digoreng tu dikisar dan tapis buang biji. Lepas semua bahan
kisar dimasukkan boleh masukkan gula, garam, cuka, serbuk perisa dan jem
strawberry kalau ada. Perlahankan api dan masak sampai kuah pekat dan garing.
Masukkan buah-buahan dan biar kuah benar-benar garing dan pekat agar acar masak
elok dan tahan lama.
Pes Rendang Tok
Bahan-bahannya ;
Cili kering rm 1
2 bungkus rempah
kurma
1 botol kicap
Lengkuas
Halia
Bawang besar 1kg
Serai 10 batang
1 labu bawang
putih
Gula, serbuk
perisa.
*tak perlukan
garam sebab dah masukkan kicap sebotol.
Bahan-bahan untuk
menumis ;
5 ulas bawang
merah
3 ulas bawang
putih
Halia 1 cm
Cara membuatnya ;
Rebus cili kering,
blend dan tapis buang biji. Tumis bahan tumisan dan masukkan cili blend dan
semua bahan-bahan lain. Sesuaikan rasanya, perlahankan api dan biar pes menjadi
garing. Untuk garing mengambil masa beberapa jam agar pes tahan
lama. Yang penting jaga api saja. Jangan sampai cili dan rempah masak mengejuk.
Nota ; semua
resepi ni boleh disimpan berbulan lamanya kalau betul cara masaknya. Khas untuk
isteri2 yang sibuk berbisnes. Masak sehari untuk sebulan. Boleh cuba kalau
mahu.
Acar tenggiri (Fav
my fmily)
Sori tak da pic…
Bahan-bahannya
1 Ekor ikan tggiri
1kg
1bungkus rempah
kurma
3sudu besar cili
boh
½ cawan cuka
3sudu gula dan
garam secukup rasa
4labu bwng
besar dan 2 biji cabai hidup
3ulas bwng merah
3ulas bwng putih
Sedikit halia,2
bunga lawang,2kulit kayu manis.
Cara membuatnya;
Ikan digoreng,Tumis bwng merah, bwng putih,halia,bnga lawang dan kulit kayu
manis hgga naik bau,masukkan rempah kurma dan cili boh,perlahankan api,masukkan
cuka,gula dan garam,sesuaikan rasanya,lepas rempah dan cili boh masak masukkan
2 cawan air dan ikan goreng,biarkan kuah pekat dgn api perlahan,last sekali
baru masukkan bwng besar yg di belah 4 dan cabai hidup yg di belah 2,.biarkan
seketika,angkat dan boleh di hidangkan.
P/S;Untuk bagi
acar tahan lama seeloknya ketika masak api sentiasa slow kerana jika rempah dan
cili boh masak mengejut acar tak sedap dan cepat basi.
Ulasan
Catat Ulasan