Sambal Udang

Bahan-bahannya :
Udang (aku guna udang lembik )
Cili kering segengam
Bawang merah 3 ulas
Bawang besar 3 labu
Asam keping 4 keping
Garam, gula dan serbuk perasa

Bahan tumis :
2 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah

Cara-cara membuatnya :

Udang lembik aku buang kulit sampai dogoi sebab dalam rumah kami, kalau kulit udang tak buang, aku sorang saja yang akan makan. Basuh dan selawat  akhir sekali. Semua bahan-bahan memang wajib basuh dan selawat ya. Blend cili, bawang besar dan bawang merah. Kemudian, boleh mula menumis dan masukkan bahan blend. Sebenarnya, cili dan bawang2 tu aku blend asing sebab cili tu aku tapis buang biji. Masukkkan asam keping, garam, gula dan serbuk perasa. Perlahankan api dan biarkan cili masak. Bila cili dah naik minyak baru masukkan udang.

*sambal udang ni kalau ada sos cili dan serai boleh masukkan sekali. Sebab aku buat resepi campak-campak apa yg ada jadi aku tak masukkanlah.







Ulasan